Bloggvärldsbloggens enkät

Jag började svara på Sigges bloggenkät före nyårshelgen, men hann inte klart. Nu har jag i alla fall äntligen knåpat ihop mina svar. Här kommer de.

1. Hur länge har du bloggat?
Det hette inte blogga då, men jag började skriva dagbok på nätet i början av 1998, efter att ha haft en personlig hemsida sedan 1995. Begreppen ersatte varandra – dagbok på nätet blev reload, reload blev blogg, men egentligen har inte så mycket förändrats. Redan på dagbokstiden fanns möjligheter att kommentera inläggen, även om det skedde i ett eget forum istället för i direkt anslutning till inlägget.
Jag skrev också “surfdagbok” på Aftonbladet.se ett tag, med länktips och internetfenomen. Jag tror det var 1999. Den skulle definitivt falla inom ramen för vad en blogg är idag – senaste inlägget överst, möjligheter att kommentera i direkt anslutning, och så vidare. Tyvärr finns den inte bevarad.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut, en månad innan du själv började blogga?
Jag tror jag började skriva dagbok så fort jag såg att andra gjorde det. Gillade formen och uttrycket.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Minns inte längre. Bland de första jag besökte (dagböcker, på den tiden) var Petras, Marinas och Annicas.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
De är väldigt personliga, och rätt trevande. Jag har dem bevarade, även om arkivet på The Many Faces of L. bara sträcker sig bakåt till 2000.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet, som läsare?
Jag bevakar bloggar via RSS, men bland mina flöden finns även tidningssajter och liknande. Totalt har jag 276 flöden i min RSS-läsare. Det är lite för mycket, men lagom inom varje område, så ibland nollställer jag en hel kategori som inte är så aktuell för mig just då.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?
Det där har förändrats radikalt de senaste två åren. Jag läste väldigt mycket personligt inriktade bloggar tidigare. Men i och med att jag gick över till RSS-bevakning, och ytterligare genom att jag började bevaka medborgarmedia, har det blivit allt mer ämnesinriktat. De dagböcker jag följer är nu till största delen vänner och bekantas.

7. Nämn en bloggare som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.
Det där var svårt. Jag har lätt för att hitta igenkänningspunkter hos andra, tror jag. Även de som till ytan kan verka väldigt olika. Men jag får välja Michael Arrington och hans TechCrunch. Bloggen är inom ett område jag själv är väldigt intresserad av, och jag använder TechCrunch som källa för en del av det jag skriver på Citizen Media Watch, men som person är Arrington väldigt olik mig, utifrån mitt intryck av honom i sin och andras bloggar (hela Techcrunch UK-historien, t ex).

8. Nämn en bloggare som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.
Väldigt lik mig hoppas jag ingen är. ;-) Det här var också svårt. Vem är mest lik mig? Omöjligt att säga. Jag hittar som sagt likheter (och olikheter, förstås) hos de flesta jag läser – grunden hos en läsvärd blogg är ju att man kan finna någon sorts identifikation.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
Frågade K. Här är hans svar:

Jag tycker det är bra, eftersom jag ser att du utvecklas av det och att du gillar det.
Fast du bloggar för lite om mig. Det måste finnas massor att skriva om mig!

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Tror det. De får de själva svara på (gärna i kommentarsfältet!).

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?
Snarare tvärt om. Jag är mycket mindre privat nu än för några år sedan. Gränsdragningen är svår, särskilt när man bloggar både personligt och mer yrkesmässigt. Jag är förstås mycket mer privat i den här bloggen än på Citizen Media Watch eller Skriva.net.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.
Andras hemligheter/förtroenden. Saker som jag tror kan skada/såra mina nära och kära.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?
Till rätt stor del. Det finns absolut ett exhibitionistiskt drag i det. Men inte enbart, förstås. Det finns många värden i bloggandet som är av mer social natur, eller för att tydliggöra saker för sig själv eller samla information på ett behändigt sätt.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Inte fullt ut. Och så beror det på hur mycket personen valt att lämna ut, och hur ärlig han/hon är i sin blogg. Men vissa delar av personligheten lyser förstås igenom.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?
Ja, många många. Det varierar – ibland har de visat sig vara annorlunda IRL, ibland stämmer bilden jag fått väl. Och ibland har jag träffat bloggare som jag inte riktigt bildat mig någon uppfattning om.

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Ja, jag mår dåligt när jag läser väldigt självutlämnande bloggar där personer som uppenbarligen mår väldigt dåligt skriver. Bekräftelsebehovet är enormt, och även om man kan få stöd och tröst via bloggen så tror jag att man i längden far illa av att lämna ut sitt innersta på det viset.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta?
Ja. Även om de flesta kommentarer är vänliga i tonen har det funnits undantag. När det hänt har de personerna fått mothugg av andra som kommenterat, vilket kändes bra.

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Några av de tidiga (dagboks-)inläggen är väldigt emotionella. Kan inte riktigt känna att jag kan stå för dem idag.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Det tar väldigt mycket tid, och kan bli pressande. Särskilt när man vet med sig att de gått några dagar – eller värre, veckor – sedan sist.

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?
Ja, att jag bloggar är jag säker på. Mitt bloggande utvecklas hela tiden, men de nya ämnena och sätten att blogga blir snarare nya bloggar än att den här bloggen förändras.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?
De har redan haft det, särskilt om man vidgar vyn till att inkludera flera sorters sociala medier. Bloggar förändrar media, och media har stor inverkan på vår kultur. Många specialinriktade bloggar blir egna nyhetskällor för de som är intresserade av det området. De har stora möjligheter att påverka.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?
Väldigt mycket. Genom bloggen och det sociala liv det faktiskt medför att vara bloggare har jag träffat många vänner och bekanta, i Sverige och i andra delar av världen. Jag har också fått mer yrkesmässiga kontakter.
Bloggandet har i perioder fungerat som en ventil, och jag är tacksam när jag har fått stöd via bloggen.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?
En möjlighet att hålla kontakten med bekanta, ett sätt att hålla sig uppdaterad inom olika intresseområden, och en källa till inspiration inom mångt och mycket. Inte minst för det egna bloggandet.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten
Tänker inte sätta press på någon särskild. Vore kul om många deltog!

lotta

Web veteran, journalist, blogger since 1998, loves creativity and originality, photography and her family. [More]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *