En helg på gatan, med kamera

Jag har varit på två dagars fotokurs i gatufoto på Fotografiska. Det har varit två väldigt intensiva dagar, så nu ser jag nästan i kors, men vill ändå skriva ner några rader om upplevelsen.
Igår låg fokus på att fotografera människor – främlingar på stan. Vi fick en kort genomgång av gatufotots historia och förevisades några YouTube-klipp som visade olika fotostilar.
Uppgiften vara att begränsa sig till ett tema, och det upplevde jag både som en hjälp att komma igång och som något av just en begränsning vad gäller att få bra bilder. Mina teman var färgen grön (lätt), människor som har satt på sig för lite kläder för väderleken (rätt svårt) och människor som bär på kaffemuggar (förvånansvärt få såna ute, men så var det vi lunchtid också).
Det blev det gröna temat jag fokuserade på till slut. Eftersom de flesta av bilderna är tagna i smyg, och de personer jag frågat inte fått frågan om de är okej med att jag lägger ut bilderna på webben är jag tveksam till att publicera dem. Det gör formen lite problematisk för mig. Hur tänker du, om du tar sådana bilder?

Mitt fotograferande är så intimt sammanknippat med publicering åtminstone på mitt Flickr-konto. Det gör också att jag inte lägger ut så många av personbilderna här på bloggen innan jag landat i en hållning jag är bekväm med i den här frågan, även om det hade varit intressant att få ytterligare feedback.

Ett par bilder utanför temat:

Några som känns mer okej att lägga ut är bilderna från demonstrationen för ett fritt Egypten på Sergels torg. Där räknar nog folk med att hamna på bild.

Något som förvånade både mig och de andra kursdeltagarna var hur få människor som bryr sig eller ens lägger märke till att man fotograferar dem. Nu höll vi i och för sig till mitt i city och i Gamla stan, platser med väldigt mycket människor och där det alltid är rätt gott om kameror.

Idag handlade uppgiften mer om själva platsen. Platsen med människor, förvisso. Vi plåtade vid och omkring Slussen, och det är en miljö jag gillar för foto. Fulsnygg, med en massa spännande gångar, trappor etc. Jag utmanade mig själv ytterligare genom att byta mitt standardobjektiv (18-200 mm zoomobjektiv) till ett fast 50 mm-objektiv som jag använt rätt lite. Fördelen med det är att det är ljusstarkare, vilket passade bra i Slussens gångtunnlar. Jag valde dessutom att plåta i svartvitt vilket jag aldrig gör annars, inspirerad av några av de andra deltagarnas svartvita bilder.

Slussen var egentligen en mycket svårare miljö eftersom det var glesare med folk. Dessutom var det ju söndag vilket gjorde sitt till. Men gårdagens övning gav ett visst förtroende och eftersom jag passerat någon slags spärr då vad gäller att eventuellt störa folk gick det ändå lättare idag.

Bildgenomgångarna var nog det som gav mest, att höra fotografen Martin Skoogs och de andra kursdeltagarnas input på allas bilder. Tyvärr var kursen lite ostrukturerad, och vissa moment fick väljas bort för att vi skulle hinna. Men bara att få ägna en hel helg åt fotografi, och att komma in i fotografiskt tänkande, gjorde den väl värt det för mig. Nu är jag sugen att ta nästa steg, vilket jag tror blir Foto 1 på Folkuniversitetet. Jag behöver lära mig själva tekniken bättre.

lotta

Web veteran, journalist, blogger since 1998, loves creativity and originality, photography and her family. [More]

You may also like...

1 Response

  1. Eva Elings says:

    Åh vilken intressant kurs! Gatufoto lockar mig med, men är en utmaning iom att man måste välja om man ska ta foton i smyg eller om man ska be folk om tillstånd och därmed på sitt sätt riskera själva fotomotivet. När människor blir medvetna om fotograferingen så blir det hela så uppstyltat ofta. Jag önskar ibland att det fanns ett vedertaget tecken att ge varandra om att foto är okey, men så är det ju inte. Fota först och fråga sen kanske – det har hänt att jag gjort just så och fått ja.

    Egentligen behöver vi inte vara rädda att publicera de smygfotograferade bilderna eftersom det inte finns någon lag som säger emot det, annat än om vi tänker använda dem i reklamsammanhang eller om bilderna kan upplevas som kränkande. Så publicera på! :-)

    Jag gör gärna en gatufotosession med dig nån gång om du har lust att dela med dig av det du fick lära dig på kursen :-)

    Eva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *