Mitt första blogginlägg?

Vad var ditt allra första blogginlägg? frågar TheJennie, och bjuder på både pepp och nostalgi.

Det borde ju vara en enkel fråga att besvara, kan man tycka. Fast hur ska man räkna? Jag började skriva dagsfärska inlägg i januari 1998, men då var liksom inte begreppet blogg uppfunnet. Det gick heller inte att kommentera inläggen. Det införde jag först i november 1999 genom att koppla dem till ett forum. Innebar det att det var en blogg? Men inläggen hade inte permalänkar, bara månadsvisa URL:er där alla månadens inlägg samlades. Jag skrev mycket personligt och rätt privat också för den delen. Den här formen kom snart att kallas Dagbok på nätet, och vi var ett rätt hanterligt gäng pre-bloggare som följde varandras uppdateringar varje dag. Det eviga omladdandet av sidorna för att se om något nytt skrivits ledde till begreppet Reloaders.

Jag gick över till WordPress (på egen server) i december 2005. Då var det ju definitivt en blogg. Men dessförinnan? Skillnaden är hårfin.

Jag väljer därför att tycka att jag har bloggat sedan 1998. Här är mitt allra första, ytterst obetydliga inlägg:

Mitt första blogginlägg. Jag skrev på svenska första veckan, sedan gick jag över till engelska de följande åren, för att så småningom börja varva språken.

Mitt första blogginlägg. Jag skrev på svenska första veckan, sedan gick jag över till engelska de följande åren, för att så småningom börja varva språken.

Jag har skrivit om min blogghistoria tidigare, i inlägget lottaholmstrom.se and my blogging history.

Miriam har också besvarat frågan.

Mer om den svenska blogghistorien kan man läsa på bloggen för Jonas Söderströms bokprojekt. Ser fram emot att läsa den färdiga boken så småningom.

lotta

Web veteran, journalist, blogger since 1998, loves creativity and originality, photography and her family. [More]

You may also like...

6 Responses

 1. Jennifer says:

  Vilken sann bloggveteran du är, jätteroligt att läsa!
  Och genast blir man ju nyfiken; vad var Jätteprojektet Orvar? Och fick du någon semester tillslut? :)

  • lotta says:

   Tack! :-)
   Om jag minns rätt så syftade jag på en redesign av hela Aftonbladet.se. Eftersom det var statiska html-sidor på den tiden innebar det handpåläggning på varenda aktiv sida. Avdelning för avdelning, artikel för artikel…
   Sedan skulle de nya versionerna bytas över en natt. Minns att jag sov ett par timmar i bastun den natten. :-)

 2. lotta says:

  Oj, insåg det inte när jag skrev, men det betyder ju att bloggen just fyllt 15!

 3. My spouse and I stumbled over here by a different web address and thought I might as well check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to going over your web page yet again.

 1. January 30, 2013

  […] hon tex upp @thejennie:s (en annan superbloggare som jag ska återkomma till) uppmaning om att publicera sitt första blogginlägg någonsin. Och vips har det blivit ett kanoninlägg, där hon som vanligt lyckas sätta sin egen prägel på […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *