Lurudden-öl

Bryggeri Nyckelbydal är inhyst i den gamla lanthandeln snett mittemot Ica Nyckelby.

Bryggeri Nyckelbydal är inhyst i den gamla lanthandeln snett mittemot Ica Nyckelby.

Via en bekant fick jag reda på att vi har ett litet bryggeri en dryg kilometer härifrån, och att de tillverkar en öl som är döpt efter området jag bor i, Lurudden. Hur coolt är inte det?

Nu måste jag ju få tag på en Lurudden Special Ale. Det får nog bli en middag på Nykrog snart (de öppnade i fredags i ny regi, så vi har tänkt gå dit hur som helst, men när jag nu ser att de dessutom för dessa öl är det ju givet).

Bryggeri Nyckelbydal ligger snett emot vår närmaste Ica-butik, fantastiska lilla lanthandeln Ica Nyckelby. Verksamheten har varit igång sedan förra sommaren, och av diverse recensioner på nätet har det gått bra.

Ambitionerna verkar vara höga, och det är kul att de vågar sticka ut med lite udda satsningar. De beskriver det så här:

Vår syn på öl är att jämföra med synen på vin, dvs ska njutas i liten skala och har precis som vin sina variationer beroende på växtsäsongen för korn, vete, humle etc. Vi ser vårt öl som en levande process som ständigt utvecklas.

Vår öl är opastöriserad och ofiltrerad vilket innebär att man får ut mer fyllighet och arom än de pastöriserade och filtrerade motsvarigheterna. Det är inte bara gott utan även nyttigare, man bevarar nämligen på detta sätt vitaminer, proteiner och mineraler i ölen.

Vår ambition är att producera ett smakrikt, välgjort men något annorlunda alternativ till dagens övervägande befintliga utbud av lageröl och kraftigt humlade IPA-trend.

Så här berättar Göran och Maria Johansson som driver bryggeriet i en intervju på bloggen Ölhunden:

Vi odlar också koriander själva, som vi har i vissa av recepten. Den köpta ger inte alls den smak som vi vill ha och vissa av recepten har vanligt socker i sig för att ta ner den ibland väl ‘tuggiga’ maltkroppen och försöka göra ett mer lättdrucket öl men vi gör oftast eget candisocker av olika sockertyper i olika färger. Jästen tvättar vi och i ett fall har vi faktiskt en helt egen specialjäst, som vi odlat upp från hem-muterad jäst, som blev så pass bra att vi nu använder den i första hand.

Lurudden-ölen är mörk och stark, och verkar vara den av deras sorter som fått bäst omdömen. “Komplex och spännande och kommer utvecklas till något väldigt bra,” skriver t ex Magnus på Manker Beer.

Lurudden ser för övrigt ut såhär.

lotta

Web veteran, journalist, blogger since 1998, loves creativity and originality, photography and her family. [More]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *