Stockholm har fått en bokmässa

7-9 april anordnades Street Ord & text på Streetmarknaden. Det är ett evenemang som kommer återkomma två gånger om året, och arrangörerna hoppas att det ska kunna utveckla sig till Stockholms svar på Göteborgs bokmässa.

Jag lyssnade på många intressanta författare, poeter och musiker. Några av dem finns med i vloggen här ovan (134 MB .wmv-fil, 26:33 lång): Martin Kellerman, Göran Greider, Daniel Boyacioglu och Özgür Kibar.

Lena Sundström var också intressant. Hon har skrivit en bok om politik som faktiskt låter läsvärd. Tyvärr hade jag ont om kontanter så jag kunde inte köpa den till specialpriset 100:-
Solja Krapu hittade livsinsikter i mataffären. Hon var lysande som vanligt. Över lag var det estradpoeterna som gjorde störst intryck. Inte så konstigt kanske – de kan framförandets konst. Men fler författare borde lära sig att läsa på ett sätt så att intresset väcks och hålls vid liv.
Martina Haag var rolig och spontan. Jag har inte läst något av henne. Kanske borde man.
Christina Herrström verkade nervös. Hon hade intressanta saker att säga, men de försvann lite i det vimsiga framförandet. Det blev bättre när hon läste, i och för sig.
Tony Elgenstierna blev snudd på pinsam när han talade om sin jobbiga barndom med en överbeskyddande mamma, men räddade sig i sista stund och gick över till sin uppläsning, och fick i stället publiken att skratta.
Las Palmas var avslappnat coola och sköna. Tyvärr fick jag spränghuvudvärk och satt mest och led, men det var inte deras fel.
Martin Kellerman är bäst när han har tråkigt, berättade han. Likaså uppskattar han polarna mer när de är nydumpade. Tänk att han är inne på tionde Rocky-boken redan.
Özgur Kibar har skrivit en dikt om Katarina Sandström. Fint, på nåt vis.
Daniel Boyacioglu och Göran Greider visade sig vara en lyckad kombination. De förde ett samtal kring litteratur och skrivande med ABF:s Daniel Suhonen. B0yacioglu kommer ut med en ny bok på Wahlström & Widstrand i höst. Den fick vi höra lite smakprov ur.
Jag fick också veta att det går att göra en massa fantastiskt med maskintvättade ylletröjor, såna där som krympt till en tredjedel av sin ursprungliga storlek. Det var några av kvinnorna bakom boken Do Redo som visade upp sina skapelser. Inspirerande!
Iodine Jupiter var en upplevelse. Han ser ut som utstigen ur en skräckfilm, diktar om mänsklighetens mörka sidor, men med finess. Det funkar.
Tyvärr missade jag Inger Edelfeldt. Tråkigt.

Ljudupptagningar från några av talarna finns. Jag lägger inte ut dem här, för jag är osäker på hur det funkar med upphovsrätten. Men om du är extra intresserad av någon författare, hör av dig.

lotta

Web veteran, journalist, blogger since 1998, loves creativity and originality, photography and her family. [More]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *